Niinkuin tämän sivuston seuraajat tietävät, olin ehdolla kevään eduskuntavaaleissa. Sain 818 ääntä.
Olen ajatellut, että jos näkisin kaikki nämä ihmiset samalla urheilukentällä tai samassa juhlatilassa, ihmismäärä olisi aivan valtava! Kun oletan, että useimmat äänestyspäätökset olivat huolella harkittuja, on iso kunnia että niin monessa äänestyspäätöksessä voitin kaikki muut 484 ehdokasta, valtakunnan kärkipoliitikkoja mukaanlukien. Äänestäjistäni merkittävä määrä oli sellaisia jotka eivät aiemmissa vaaleissa ole voineet minua äänestää, ainakaan valtakunnallisissa vaaleissa. Iso kiitos kaikille äänestäjilleni!

Tulos ei kuitenkaan alkuunkaan vastannut toiveitani, odotuksiani ja vaaleihin laittamiani panoksia. Puolueena vaalitulos oli meille kova pettymys ja shokki. Yksilönä pitää katsoa omaa sijoitusta paitsi kaikkien ehdokkaiden kesken, erityisesti oman listan ehdokkaiden kesken ja muiden relevanttien viiteryhmien kesken. Katsoin tuloksia mitenpäin vain, esimerkiksi vihreitä ehdokkaita, vantaalaisia tai ensikertalaisia ehdokkaita, oma sijoitukseni oli selkeä pettymys. (En halua edes kirjoittaa kaikkia analyysejäni näkyviin.) Absoluuttisesta äänimäärää voi väkijoukon suuruuden lisäksi peilata siihen, että jokaista ehdokasta kohti tarjolla oli noin 1652 äänioikeutettua. Olen verrannut tulostani myös kuntavaaleihin, jossa sain Vantaalla nykyistäkin tuntemattomampana suuremmassa ehdokasjoukossa enemmän ääniä. Monet ovat kommentoineet, ettei näin pidä verrata. En tiedä, ehkä ei. Niin tai näin, vaalit on tulosurheilua. Lukuja ei voi kiistää ja nyt jäin pahasti tavoitteistani.

Saimme tehtyä hyvän kampanjan, jossa tärkeimmät asiat onnistuivat tekemisen mielessä hyvin. Olen kiitollinen aivopainotteiselle ydintiimilleni, katukampanjassa kovaan näkyvyyteen venyneeseen laajempaan tiimiini, ja kaikille muillekin. Tiimiliiveissämme esiintyi 12 eri henkilöä, ja postiluukkuihin esitteitäni jakoi ainakin 60 henkilöä. Ja paljon muuta. Tällaista tukea ei saa rahalla, vaan pitää tehdä monta muuta asiaa oikein. Kiitos myös lahjoittajille, joiden ansiosta minun ei tarvinnut kärsiä ihan kaikkia kustannuksia omasta pussistani.

Tuloksellisesti positiivisempi tunnelma jäi TEKin vaaleista, jossa sain kirkkaasti valtuustopaikan! Äänimääräni oli 114, kun kolme vuotta sitten vastaavissa vaaleissa se oli 50. Eli edistystäkin on tapahtunut. Iso kiitos kaikille äänestäjilleni! Jatkan TEKin puitteissa työtä kestävämmän maailman ja (työ)elämän puolesta. Kesän yli käydään neuvotteluja valtuuston tahdosta seuraavalle kolmivuotiskaudelle ja olen niissä mukana. Tunnelmia ja oppejani edellisestä kierroksesta löytyy tästä artikkelista.

Vielä eduskuntavaaleihin. Jotain vaalien loppumisen ja tuloksen käsittelyn vaikeudesta kertoo, että kirjoitan nettisivulleni tätä vasta kuukausi vaalien jälkeen. (Poliitikko-someihini toki laadin kiitosjulkaisun jo seuraavana päivänä.) Kuukausi on mennyt vaaleista toipuessa, tavallisempaa elämää hakiessa ja pohdiskellessa. Eduskuntavaaleihin huipentui noin neljä vuotta kestänyt matka. Siitä oli monenlaista elämystä, iloa ja oppia ja jotain hyvää siitä varmasti seuraa edelleenkin. Täytyy katsoa minkälaisia ajatuksia tulevaisuudesta tulee. Mitä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tulee, ainakin minulla on kiinnitys Vantaan kaupunginvaltuustoon kesään 2025 ja TEKin valtuustoon kesään 2026.

Olen monille sanonut, että yhteiskunnallisen vaikuttamisen tehtävät ovat hienoja ja opettavaisia, ja suosittelen sitä kaikille – mutta vaaleja en varauksitta. Vaalit on karua touhua. Jos kaipaa työlleen taattua tuottoa, oikeudenmukaisuuden tuntua tai terveellisyyden rajoissa pysymistä, kannattaa panoksia laittaessaan tiedostaa että niitä ei välttämättä saa. Mutta huikean elämyksellistä se on monin tavoin. Yksi antoisimmista asioista on keskustelu kansalaisten kanssa. Niistä olen oppinut sellaista mitä en muualla oppisi ja monet keskustelut jää elämyksellisinä mieleen. Kiitos näistä ja minuun saa olla yhteydessä – äänesti minua tai ei!

Ehdokkaana olemisen tunnelmista kirjoitin aikaisemmin kirjoituksissani Millaista on olla ehdokas eduskuntavaaleissa? ja Tunnelmani vaalien alla – Millaista on olla ehdokas, osa 2.

Vaalien tieto- ja tulospalvelu (Oikeusministeriö): https://tulospalvelu.vaalit.fi/