Jätin Vantaan kaupunginvaltuustossa 22.8.2022 otsikon mukaisen aloitteen kelluvasta aurinkovoimalasta. Aloitteen otsikko ja teksti seuraavassa kappaleessa:

Esiselvitys aurinkovoimalasta Silvolan tekojärvelle

Esitämme tällä aloitteella, että Vantaa selvittäisi tarpeellisten osapuolten kanssa mahdollisuuksia sijoittaa aurinkosähkövoimala Silvolan tekojärven alueelle.

 

Sähköntuotannolle on suuri ja kasvava tarve Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Rakennusten katoilla tuotetaan aurinkosähköä lisääntyvässä määrin. Suomen teollisen mittakaavan aurinkovoimalat ovat kansainvälisessä vertailussa pieniä, mutta kookkaampiakin on vireillä.

 

Kansainväliset tiedot kertovat veden päällä olevista kelluvista aurinkovoimaloista, niin olemassaolevista kuin vielä isommista hankkeista. Vesistön hyödyntäminen voi olla erityisen mielekästä esimerkiksi patoaltaissa ja tekojärvillä, jos merkittäviä liikenne-, virkistys- tai ympäristöarvoja ei ole. Veden viilennys parantaa aurinkopaneelien hyötysuhdetta. Paneelien veden haihtumista vähentävä vaikutus voi olla eduksi vesialtaan tarkoitukselle.

 

Silvolan tekojärvi on mahdollisesti pääkaupunkiseudun sopivin paikka kookkaalle aurinkovoimalalle. Alue on ihmisiltä suljettu ja sähkölinjat lähellä. Terveys-, ympäristö-, talous- ja muita vaikutuksia pitäisi arvioida selvityksessä.

 

Uusiutuva energia tuuli- ja aurinkovoiman muodossa vaatii tuotantoonsa paljon tilaa, jota pääkaupunkiseudulla tunnetusti ei ole. Oikeudenmukaisuuden ja sähköjärjestelmän toiminnan kannalta olisi kuitenkin tärkeää tuottaa sähköä myös lähellä. Vantaa voisi hyötyä kuvatun kaltaisesta voimalasta ainakin resurssiviisauden edistämisen ja kiinteistöverotulojen kautta.

Kelluva aurinkovoimala – mistä moinen idea?

Tähän ideaan yhdistyi energiamurroksen pohdiskelu ja sähkön ajankohtaisuus, paikallistuntemus, ja kesän aikana lukemani jutut kotimaisista isoista aurinkovoimalahankkeista (maalla) ja ulkomaisista kelluvista voimaloista. Vantaan Sanomien jutussa taustoitan asiaa laajemmin. Jutussa mainitaan, että joku on ehdottanut samaa HSY:lle. Se en ollut minä, enkä tiennyt asiasta… Se, että idea keksitään riippumattomasti eri tahoilla tarkoittanee, että se on hyvä!

Ensireaktiot

Aloitteen allekirjoitti lisäkseni 32 valtuutettua, eli noin puolet valtuustosta. Vantaan Sanomien jutussa kaupungin ja HSY:n edustajat ilmaisivat varovaisen avointa suhtautumista.

Useimmin kysytyt kysymykset (vastauksineen) ovat olleet:

  • Miksi juuri Silvolaan? Miksei pelloille tai rakennusten katoille? Rakennusten katot ja vastaavat kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Nyt olisi kyse isommasta monen hehtaarin teollisen mittakaavan voimalaitoksesta, jolle ei paikkoja niin vain löydy, en ainakaan itse tiedä. Peltoalasta kilpailee ruuantuotannon lisäksi rakentaminen.
  • Olisiko tällä riskiä veden laadulle? En tiedä, se pitäisi selvittää, ja se on tärkeä koska kyseessähän on pääkaupunkiseudun talousvesi. En ainakaan vielä ole kuullut mitään ilmeistä seikkaa millä kelluva voimalaitos vaarantaisi veden laadun. Voimala varjostaisi järveä huomattavasti, ja voisiko siitä seuraavasta biologisen perustuotannon alentumisesta olla jopa hyötyä?

Lähteitä ja lisälukemista

Juttuja ja kuvia löytyy runsaasti hakusanoilla ”floating solar” tai ”kelluva aurinkovoimala”. Tässä joitakin minua innoittaneita suomalaisia artikkeleita ja Vantaan Sanomien artikkeli aloitteestani:

Marika Lumme 2022. Kelluva aurinkovoimala Silvolaan? Vantaan Sanomat 26.8.2022, https://nakoislehti.media.fi/vantaansanomat/1e5f5195-61ca-4895-a8eb-0559dff8d5e9/6, sivu 6-7. Julkaistu netissä 27.8. https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4809364.

Timo Paukku 2022. Kelluvat isot aurinkopaneelit tekojärvillä ja patoaltaissa ovat iso osa maailman energiamurrosta. Helsingin Sanomat 15.6.2022. https://www.hs.fi/tiede/art-2000008881943.html

Katriina Töyrylä 2021. Katso video: Singaporessa paljastettiin jättimäinen vedessä kelluva aurinkovoimala, paneelit peittäisivät 45 jalkapallokenttää. Yle 14.7.2021. https://yle.fi/uutiset/3-12020661

Lue muita blogejani, esimerkiksi aiheista energiasta tai kaupunkisuunnittelusta.

Muokkaus 14.4.2024: Linkki aloitevastaukseen, joka tuli tiedoksi kaupunginvaltuustoon tammikuussa 2023: https://paatokset.vantaa.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=2685307