Tiedätkö mikä on Vantaan oppimiskampus ja mitä tekemistä sillä on hyvinvointikeskuksen kanssa? Vantaan Sanomat julkaisi 8.10. allaolevan mielipidekirjoitukseni aiheesta. Lehdessä otsikko oli sama kuin yllä, nettisivulla sama kuin alla

Jokiniemeen tulisi luoda vetovoimainen työllisyyskeskittymä

”Tikkurilan uusi hyvinvointikeskus tarvitaan mahdollisimman nopeasti korvaamaan nykyisen terveysaseman vanhentuneet ja pienet tilat. Keskuksen sijainti on vielä päätöksenteon alla.

Tikkurilaan suunnitellaan ns. oppimiskampusta yhtenä Vantaan kärkihankkeista. Tarkoitus on keskittää junaradan viereen Jokiniemeen koulutusta ja työllisyyttä, niin että opiskelijoiden, yritysten ja Vantaan verotulojen tarpeet kohtaavat. Valmet rakennuttaa jo toimipistettä 700 teknologia-alan ammattilaiselle alueen eteläosaan. Alueelle voi luoda sellaista uutta toimintaa ja työllisyyttä, mikä ei välttämättä syntyisi mihinkään muualle, ainakaan Vantaalle.

Hyvinvointikeskuksen sijoittaminen alueen keskelle olisi väistämättä pois näistä mahdollisuuksista. Kaupungin teettämien selvitysten mukaan menettäisimme kymmenien miljoonien eurojen vuotuiset verotulot. Yritystoiminnan mahdollistamat verotulot ovat erittäin tärkeitä myös sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoittajana.

Näistä syistä kaupunki esittää hyvinvointikeskukselle nyt kahta vaihtoehtoista sijaintia hyvällä paikalla Tikkurilan keskustassa, ei enää Jokiniemen kampusaluetta. Toivottavasti päätös sijainnista saadaan lähikuukausina ja hyvinvointikeskus nopeasti rakenteille.

Halusimme tai emme, pääkaupunkiseutu ja Vantaa tulee kasvunsa myötä menettämään tilaa vievää ja matalan tuottavuuden teollisuutta. Uusien teollisten työpaikkojen tulo ei ole automaatio, vaan vaatii määrätietoista työtä. Jokaista keskusta pitää kehittää potentiaalinsa mukaisesti. Tikkurilalla on mahdollisuus olla yksi Uudenmaan vetovoimaisimmista keskuksista ja uusiutumisen moottoreista, eikä se ole Vantaan muilta keskuksilta pois. Jokiniemen kampusalue kannattaa varata täysimääräisesti korkean osaamisen koulutukseen ja työpaikkojen synnyttämiseen.

Mikko Viilo
diplomi-insinööri, kaupunginvaltuutettu

Poteroista pois, hihat ylös

Kirjoitukseni oli reaktio edelliseen kaupunkiympäristö- ja kaupunkitilalautakuntien kokousviikkoon syyskuun lopulla. Siellä isoimmat puolueet aktivoituivat oudosti vaatimaan talousarvio- ja toimintasuunnitelman tekstimuutoksella hyvinvointikeskusta Jokiniemeen. Toista mieltä olivat vain vihreät, sekä kaupunkiympäristölautakunnassa että kaupunkitilalautakunnassa. Tilanne oli yllättävä, koska luulimme Jokiniemen jääneen jo edelliseen vuoteen ja hankkeen (myönnettävästi sekavaan ja turhauttavaan) historiaan. Valtuustossa ja ainakin kaupunkitilalautakunnassa oli kuitenkin tehty mielestäni riittävän selväksi miksi hyvinvointikeskukselle valmisteltiin muita sijainteja kuin Jokiniemeä. Puin turhautumiseni kirjoitukseen ja lähetin sen lehteen samalla viikolla.

Esitellessään kaupunginjohtajan talousarvioesitystä valtuustolle 3.10., kaupunginjohtaja Ritva Viljanen käytti Vantaan oppimiskampusalueesta termiä ”Vantaan Otaniemi”. Tämä ampuu ylikin, mutta visiona ja tavoitteellisuudessaan sopivasti! Tämä ”ammatillisen ja aikuiskoulutuksen superkampus” on Vantaan ehdottomia kärkihankkeita ja toteutuessaan tukee hyvin pääkaupunkiseutulaista koulutuspolitiikkaa, teollisuuspolitiikkaa ja elinkeinopolitiikkaa. Vantaan oppimiskampus vaatii paljon lisää työtä ja sitä saadaan toivottavasti resurssoitua paremmin vuodelle 2023.

Onneksi yhteisymmärrys hyvinvointikeskuksen sijainnista on kuitenkin löytynyt. Se tulee Kielotielle tyhjälle tontille vastapäätä Vantaan kaupunkiympäristötoimialan toimistorakennusta. Se on asukkaiden kannalta erinomainen paikka hyvinvointikeskukselle ja myös hyvin lähellä nykyisiä terveyskeskustoimintoja, jotka uusiin tiloihin aikanaan siirtyvät.

Lähteitä ja lisälukemista

Marja Salomaa 2022. Uusi hyvinvointikeskus on sittenkin asettumassa Tikkurilan keskustaan. Helsingin Sanomat, julkaistu 11.10.2022. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009126580.html. Viitattu 12.10.2022.

Vantaan kaupunki. Oppimiskampuksen verkkosivut. https://www.vantaa.fi/fi/hankkeet/hanke/oppimiskampus

Mikko Viilo 2022. Jokiniemeen tulisi luoda vetovoimainen työllisyyskeskittymä. Vantaan Sanomat, julkaistu 8.10.2022. https://www.vantaansanomat.fi/paakirjoitus-mielipide/5391067. Viitattu 12.10.2022.

Artikkelin kuva on Vantaan kaupungin materiaaleista lainattu havainnekuva oppimiskeskuksesta ja tietääkseni Arkkitehtitoimisto Harris ja Kjisik Oy:n tekemä.

Olen kirjoittanut muita blogeja mm. elinkeinoaiheista ja kaupunkisuunnittelusta.