Heinäkuussa kirjoitin blogiini ja julkaisin somessa katujen pientareiden leikkaamisen vähentämisestä. Kyseiset julkaisut on sittemmin saaneet muutamia tuhansia katsojia, ja poikkeuksellisen paljon reaktioita. Erityisen negatiivisia reaktioita ei ole kantautunut korviini, joskin muutama koiranulkoiluttaja ilmaisi että punkkien takia kävelyteiden lähellä olisi hyvä olla myös lyhyeksi leikattuja nurmikohtia.

Julkaisu poiki myöskin kolumnipyynnön Myyr York Timesiin. Kirjoitin, ja se julkaistiin 21.8. numerossa 3/2022 sivulla 23 otsikolla ”Leikataan leikkaamisesta”. Muutamia kirjoituksen keskeisiä virkkeitä:

Mitä jos pääsääntö olisikin, että julkisten tilojen nurmia ei leikattaisi?

Nykyiset “hoitokäytäntömme” ovat biodiversiteetti-, talous-, ja hyvinvointitavoitteidemme vastaisia, joten niitä pitää muuttaa.

Yksi minua innoittanut paikka oli artikkelin kuvan paikka Raappavuorentiellä, välin Virtatie–Uomatie itäreunalla. Kaistale oli jätetty leikkaamatta, vahingossa tai tahallisesti, ja oli puhjennut melkoiseen kukkaloistoon.

Kaupunkipolitiikan peruskysymyksiä on, mitkä ovat kaupungin välttämättömiä perustehtäviä, ja minkälaisella palvelutasolla ne pitäisi hoitaa. Kauneus ja ”siisteys” on osittain makuasioita tietenkin. Oma ajatteluni on, että viheralueita ei ole syytä ylihoitaa, varsinkaan kaupungin talous- ja biodiversiteettitavoitteiden vastaisesti. Täydellisen leikkuun ja täydellisen rehotuksen välillä on myös välimuotoja, esimerkiksi että leikataan kävelyväylän reunalta yhden tai kahden ruohonleikkurin leveys, ja annetaan muun olla.

Otinkin ilolla vastaan Helsingin Sanomien uutisen 13.8., jonka mukaan Vantaa aloittaa kokeilun jossa niittoa myöhennetään osassa kaupungin katujen pientareita. En tiennyt tästä etukäteen. Joskaan se ei tullut täydellisenä yllätyksenä, nimittäin keväällä hyönteiskatoa käsittelevään valtuustoaloitteeseen annettiin vastaus joka viittasi siihen että uutta ajattelua saattaa olla tulossa.

Artikkelit

Petja Pelli 2022. Hyönteisten pysäkillä. Helsingin Sanomat, julkaistu 13.8. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008978595.html

Mikko Viilo 2022. Leikataan leikkaamisesta. Myyr York Times 3/2022. https://www.lehtiluukku.fi/lue/myyr_york_times/3-2022/318616.html