Tämä artikkeli käsittelee kolmihuoneisia asuntoja, tuttavallisemmin kolmioita, erityisesti kerrostaloissa. Vantaalle on viime vuosina rakennettu paljon kerrostaloja niin, että kolmiot ovat niiden suurimpia asuntoja. Lisäksi nämä kolmiot ovat suhteellisen pieniä. Käsittelen tätä asuntopoliittista aihetta laajemmin artikkelissa Onko Vantaan asuntotuotanto kestävää?

(En kritisoi pieniä kolmioita tai pieniä asuntoja muutenkaan, vaan sitä että isompia asuntoja rakennetaan kerrostaloihin tosi vähän.)

Kolmiot on kivoja, monipuolinen asuntotyyppi, ja elänyt ajassa

Olen käynyt uudiskohteissa katsomassa useita asuntoja, myös kolmioita. Ne ovat olleet enimmäkseen kivoja! Mutta ei varsinaisia perheasuntoja, jollaisiksi kolmiot joskus yleistetään. Haluankin omien havaintojeni ja kokemusteni kautta valottaa tätä kysymystä.

Uudet kolmiot ovat tyypillisesti pinta-alaltaan 50 ja 60 neliömetrin välillä, kuten artikkelin kuvassa. Kuvan kohteisiin en ole syvemmin tutustunut (mutta ne näyttävät ulospäin kivoilta). Ja lähellä näitä, Vantaan Louhelassa, olen itse asunut juurikin kolmiossa. Se oli pinta-alaltaan 80,5 neliömetriä ja selkeästi perheasunto, asukkaita oli 2 aikuista ja 2 lasta. Ja oli tosi hyvä asunto! Väännän rautalangasta vertailun tyypillisen uuden kolmion, ja tuon entisen asuntoni välillä:

Kohde 3 h + kt, uusi 3 h + k, 1968
Pinta-ala 50…60 m² 80,5 m²
Oleskelu- ja työtilojen lkm 1 iso + 2 hyvin pientä 4 isoa tai isohkoa
Isot säilytystilat jonkinlainen varasto? iso vaatehuone, verkkokellari, jopa  autotalli
Parveke iso pieni
WC ja kylpyhuone isohko minimaalinen
Piha minimaalinen iso ja vihreä
Etäisyys muihin taloihin välillä aika pieni sopiva
Hinta iso uushankintahinta pieni hankintahinta, isohkot hoitokulut
Sopivuus perheasumiseen pienelle perheelle tosi hyvä, tiedän kokemuksesta!

 

Tarkoitukseni ei ole arvostella kumpaakaan, tai valita voittajaa, vaan havainnollistaa kolmion monipuolisuus asuntotyyppinä. Merkittävä tunnuspiirre uusissa pienissä kolmioissa on, että oleskeluun, läksyihin, leikkiin, ruuanlaittoon, etätöihin, yms. on useimmiten vain se yksi ja sama huone. Makuuhuoneet ovat usein erittäin pieniä, jopa niin pieniä että sängyn lisäksi mitään muuta kalustetta ei mahdu. Tämän takia pienet kolmiot eivät ole varsinaisia perheasuntoja siinä merkityksessä kuin esimerkiksi 2-lapsiset perheet sen näkevät. Toki ne ovat hyviä asuntoja pienille talouksille, tai pienille perheille minimalistiseen elämäntyyliin. Perheitäkin on hyvin erilaisia.

Onko kolmioita riittävästi? Entä isompia?

Ja jos vaikka kaikki isot perheet sopeutuisivatkin pienempiin asuntoihin, pieniä kolmioita kysytään myös yksin- ja kaksinasujien taholta. Onko pienestä kolmiosta tulossa ”uusi kaksio”? Tästä on signaaleita mm. lopussa esittämistäni artikkeleissa.

Kuvan kohde myös korostaa Vantaan asuntopolitiikan epäkohtia: miksi näihin kohteisiin, joissa on kaikki perheiden palvelut lähellä, puisto kahdella puolella ja hintataso keskustoja alempi, ei ole vaadittu isompia asuntoja?

Lisälukemista

Vantaan Sanomien artikkeleita kolmioista:

Uusi ilmiö asuntomarkkinoilla….https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/3124194

1970-luvun kolmioista povataan uutta ilmiötä…https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4332860

Nyt skipataan yksiö ja kaksio…https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4341259