Itsenäisyyspäivänä tavataan muistella Suomen sotia. Tänä vuonna tunnelma on ymmärrettävästi erityinen, kun sota on Ukrainassa. Itsenäisyyden ja turvallisuuden osalta tänä vuonna onkin käsitelty paljon NATOa ja varustautumisen, huoltovarmuuden, kyberturvallisuuden ja raja-aitojen kaltaisia asioita. Hyvä niin.

Itse olen lisäksi pohtinut viime vuosina paljon sitä, miten paljon laajempia aiheita turvallisuus ja kriisinkestävyys on, edellämainittujen ”kovien” asioiden lisäksi. Esimerkiksi kun katsotaan yksilötasolta, lasten ja nuorten turvallisuuden tunne riippuu suoraan aikuisten määrästä kouluissa ja päiväkodeissa sekä heidän vanhempiensa hyvinvoinnista. Aikuisten turvallisuuden tunne riippuu mm. oikeudenmukaisuuden kokemuksesta, johtamisesta, ja vaikkapa terveydestä. Kaikki rakenteelliset valinnat näiden asioiden takana vaikuttaa turvallisuuteen, täysin konkreettisestikin joidenkin vuosien viiveellä. Oheisella videolla puhun samasta teemasta Vantaan talousarviokäsittelyn yhteydessä marraskuussa.

Vuosikymmenten yli globaalit muutokset tulevat vaikuttamaan paljon siihen miten koemme Suomen ja itsenäisyyden. Ilmasto, ruokajärjestelmä ja siirtolaisuus, kolme nopeaa pointtia mainitakseni. Vaikka ollaan hieman etäällä perinteisistä aiheista, pohdiskelin itsenäisyyspäivän lenkilläni että esimerkiksi fossiiliton energiantuotanto, metsitys, kasviproteiinien ja puupohjaisten tuotteiden tuotekehitys, ja ystävämaiden puolijohdeteollisuus on ihan keskeisiä itsenäisyyden rakennuspalikoita.

Pohdiskellaan asioita pitkäjänteisesti ja tehdään fiksuja valintoja. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

(Olisin valokuvannut kuvitukseksi liehuvan lipun, mutta niitä ei tuulen puutteessa näkynyt. Valokuvasin oheisen pihamaiseman, joka oli jo lähtökohtaisesti yllättävän sinivalkoinen, mutta sinivalkoisuutta on korostettu suodatuksella.)