Olen toiminut Vantaan kaupungin luottamushenkilönä kaupunginvaltuustossa ja kaupunkitilalautakunnassa reilut puoli vuotta. Jos minulta kysyttäisiin mitä olen saanut aikaan, mitä vastaisin?

Vastauksessa on useampi ulottuvuus.

Ensinnäkin, ei politiikassa eikä varmaan missään muuallakaan kukaan saa mitään aikaan yksin. Vaaleissa voi menestyä yksilösuorituksellakin, ääritapauksessa vaikka omalla ehdokaslistalla, mutta luottamustehtävissä vaikuttaessa jokainen on osa isompaa koneistoa jossa yksin vaikuttamisen mahdollisuus on rajallinen.

Isoimpia yksittäisiä ponnistuksia kaupunginvaltuustossa on ollut vuoden 2022 talousarvio sekä valtuustokauden strategia. Vihreiden rooli on isompien puolueiden varjossa nykiä näitä hiukan oman politiikkamme suuntaan. Joissakin asioissa se onnistuu, joissakin ei (esimerkiksi budjettineuvotteluissa). Itse olen osallistunut tähän omien kiinnostusteni ja osaamisteni puolesta. En pysty raportoimaan henkilökohtaisista poliittisista voitoista, ja jos läpimurtoja joskus tulee, se tapahtuu laajemmalla kannatuksella, ei kenekään soolotyönä.

Muutama työnäyte budjettikäsittelystä 13.12.2021: Tällä videolla puhun kaupunkiympäristötoimialan resursseista kohdassa 3:45:25, luonnon monimuotoisuustyöstä kohdassa 4:56:00 ja pikaraitiotiestä kohdassa 5:50:50.

Oman käden jäljen näkee kaikkein selkeimmin, jos omasta kynästä lähtenyt virke ui merkitykselliselle paikalle johonkin tärkeään dokumenttiin. Erityisesti yksi tällainen tulee mieleeni. Minulla ei ole mitään tarvetta julkisesti kehuskella sillä – sitäpaitsi asian kannalta on parempi että virkkeestä ottaa omistajuuden kaikki ne jotka ovat sen hyväksyneet, ja parempi mitä useampi kuvittelee itse keksineensä sen.

Joskus tappiota voi käyttää voittona. Vai mitä sanotte tästä: Kysyimme vuoden 2022 budjettiprosessissa, voisiko energiaremontteja kaupungin kiinteistöihin tehdä nopeammassa tahdissa. Viranhaltijoiden vastaus oli että hyvin nopealla takaisinmaksuajalla kannattavia projekteja olisi selvästi enemmän kuin budjetti sallii. Ehdotimme budjetin nostoa, mutta kannatusta muilta ryhmiltä ei tullut. Kuka oli oikeassa?

Kaupunkitilalautakunnassa on käsitelty asioita lukumääräisesti paljon enemmän kuin valtuustossa. Niistä vain muutama on herättänyt poliittista erimielisyyttä. Vihreä ryhmä on perehtynyt esityksiin ja dokumentteihin ahkerasti, ja siellä täällä löydetty pikkuparannuksia joiden jälkeen maailma on taas pikkasen parempi. Silloin tällöin ollaan ehdotettu jotakin jatkovalmistelua ohjaavaa pöytäkirjalausumaa, ja siitä on tullut lautakunnan yhteinen lausuma. Mun mielestä tällaisessa tilanteessa on yleensä parempi jakaa ansio koko lautakunnalle kuin lähteä korostamaan, mikä mahdollisesti oli oma henkilökohtainen osuus tapahtumaketjussa.

Keskeinen vaalilupaukseni oli toimia tietopohjaisesti ja harkiten, hyvässä yhteistyössä niin muiden luottamushenkilöiden kuin kaupungin henkilökunnan kanssa. Oman näkemykseni mukaan olen onnistunut tässä ihan hyvin. Suurempia kommelluksia ei ainakaan tule mieleeni. Pitäisi kysyä edellämainituilta tahoilta, heillä olisi objektiivisempi näkökulma.

Vaikka olen aloittelija, olen osittain pystynyt korvaamaan puuttuvaa tietoa ja kokemusta innolla ja asiaan paneutumisella. Parantamisen varaa on jäänyt ainakin julkiseen viestintään. Luottamustoimissa toimimiseen menee tosi paljon aikaa (lue lisää), ja useimmiten paukkuja ei ole jäänyt siihen, että jaksaisi vielä raportoida asioista ulospäin. Minä en näe mitään arvoa kertoa pikaviestimäisesti “olen ollut kokouksessa”, mutta päätösasioiden takana olevista tärkeistä teemoista ja ilmiöistä olisi kiva kirjoittaa useammin, jos ehtisi. Prioriteettini pysyy niin että itse työ on tärkeämpää kuin siitä ulospäin kertominen, mutta mietin silti mitä voisin tälle asialle tehdä. Perinteisissä medioissa suurimman medianäkyvyyden olen tainnut saada pikaraitiotietä koskevalla mielipidekirjoituksellani.

Toinen parannettava asia on se, että työn pyörityksessä on jäänyt aika vähän aikaa ns. oman politiikan tekemiseen, eli erilaisten uusien avauksien tutkimiseen ja edistämiseen. Alkuvaiheen tarve perehtyä asioihin selittää tätä osittain myös. Myös tähän puoleen yritän parantaa.

Artikkelin pääkuva ei liity asiaan juurikaan. Onpahan kiva maisema Tikkurilan keskustasta, ja toki monta päätöstä on pitänyt tehdä että paikka on nyt sellainen kun on. Tästä kuvasta voin sanoa, että äskettäin hyväksyimme kaupunkitilalautakunnassa tärkeän hanketarveselvityksen Aviapoliksen lukiosta, joka tulee taustalla näkyvälle metsäalueelle Aviabulevardin varteen. Tämä ei ole mikään ”oma aikaansaannos”, mutta onpahan jotain missä olen ollut mukana. Päätös tullee vielä valtuustonkin käsittelyyn.