Vaaleilla valittujen luottamustoimien hoitamisesta maksetaan palkkioita. Muutamaan kertaan olen törmännyt väittämään, että nämä palkkiot ovat kohtuuttoman isoja. Avaan tässä kirjoituksessa tilannetta omalla kohdallani.

Vantaan kaupungin toimielinten puitteissa saan kaupunginvaltuuston kokoukseen osallistumisesta 240 euroa. Kaupunkitilalautakunnan kokouksesta saan 150 euroa. Toimielinten iltakouluihin, seminaareihin ja vastaaviin osallistumisesta saa yleensä saman kokouspalkkion. Jos kokous venyy yli 3 tunnin, jokaiselta alkavalta tunnilta tulee lisää summa, joka on 40 % peruspalkkiosta.

(Kokouspalkkion saa, kun on ollut paikalla puoli tuntia. Itse en ole vielä kertaakaan osallistunut mihinkään kokoukseen osittain. Kaupunginvaltuustossa on ainakin yksi edustaja, joka säännöllisesti osallistuu vain lyhyen aikaa! Tyypillisten kokousten kesto on 3 tunnin paikkeilla.)

En itse ole minkään vuosipalkkioiden piirissä, mutta niitäkin on, esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtajalle 7000 euroa per vuosi. Sen mitä olen sivusta katsonut kaupunginhallituksen työtä, siihen menee kutakuinkin arkityöpäivä kahden viikon välein, valmistautumiseen ja neuvotteluihin paljon aikaa, ja vastuu on aika iso. Puheenjohtajan tehtävä hallituksen paimentamisessa tuskin on ihan helppo.

Vuonna 2021, elokuusta lähtien, ehdin saada 3240 euroa kokouspalkkioita Vantaan tehtävistä. Se on enemmän kuin kokouksista tasaisen vauhdin taulukolla tulee, johtuen varmaankin siitä, että valtuustokauden alussa oli aika paljon ylimääräisiä tilaisuuksia.

Vantaan luottamustoimien palkkioista maksan 25% puolueelle. Se menee puoluekoneiston pyörittämiseen – meillä on esimerkiksi Vantaalla oma työntekijä – ja sillä saa vaaleissa palveluja koneiston puolesta. Luottamushenkilömaksu on verovähennyskelpoinen, mutta muutoin palkkiot ovat veronalaista tuloa. Palkkioista jää käteen noin kolmasosa niiden bruttosummasta.

Tekniikan akateemisten hallituksessa toimimisesta saan 145 euroa kokoukselta, ei luottamushenkilömaksuja.

Silloin tällöin olen arkipäivätilaisuuden vuoksi palkattomalla vapaalla omasta työstäni, ja pyydän korvausta ansionmenetyksestä työtä teettävältä taholta. Tämän vuoksi minulle tulee luottamustehtävistä enemmän ansiotuloja kuin pelkät kokouspalkkiot.

Ilmaista ruokaa saan silloin tällöin, parisen kertaa kuukaudessa nyt kun kokoukset ovat enimmäkseen taas lähikokouksina. Vantaan kokouksista muistaakseni saan myös junalippujen hinnan verran matkakorvauksia.

Viralliset kokoukset on luottamushenkilötoiminnassa jäävuoren huippu, kaikki materiaalien lukemiset ja kommentoinnit, kokouksiin valmistelut ja muut jää näkymättömiin. (Kirjoitan työmääristä enemmän tässä artikkelissa.) En ole yrittänyt laskea tuntipalkkaa kaikelle tälle, mutta ei se korkealle kohoa.

Palkkiot on monipiippuinen juttu. Olen toisaalta tottunut tekemään aika paljon vapaaehtoistyötä (urheilussa) ilman mitään korvauksia. Ja toisaalta se, että jos nyt saan jokusen tuhat euroa vuodessa, ei se kauhean liialliselta tunnu. Rahan takia näitä hommia ei kuitenkaan tehdä.

Palkkioilla on monelle merkitystä vaalikampanjoiden rahoituksessa. Jos palkkioita ei olisi, kilpailuetu entisestään siirtyisi varakkaiden henkilöiden suuntaan. Tämä ei olisi hyvä.

Lähteet

Vantaan kaupunki 2022. Vantaan kaupungin hallintosääntö. Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 31.1.2022. https://www.vantaa.fi/sites/default/content/uploads/document/Hallintos%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6%202022%20Helmikuu.pdf