Olin 6.4. mukana Tieteen ja teknologian vihreiden Tiedepuoluepaneelissa aiheesta “rakennuskannan päästöt”. Keskustelijoina olivat lisäkseni Saana Rossi (Helsinki), Ville Tulkki (Espoo), Antti Yrjölä (Kuopio) ja juontajana Ville Seppälä.

https://youtu.be/9DdAfwJ2flE?t=525

Aiheina käsiteltiin kirjaimellisesti kaikkea maan ja taivaan väliltä, muun muassa

  • Kaukolämmitys, erillislämmitys, niiden päästöt ja vaihtoehdot (16:09).
  • Energiatehokkuus ja rakentamisen päästöt (26:15). Sähköntuotanto, lämmöntuotanto, yhteistuotanto, toimitusvarmuus…
  • Pienydinvoimaloista ja muista uusista energiantuotantomuodoista (46:00).
  • Lämmöntuotannon eroavaisuuksia eri puolilla Suomea.

Lopuksi kysyttiin yksittäistä asiaa painotettavaksi lämmityksen päästöistä. Otin esiin (1:05:23): “Minulla on mielenkiintoinen elämys viime viikolta. Huomasin että Vantaan Energian kasvihuonekaasupäästöt laski 40 % viime vuonna. Ajattelin että miten tämä on mahdollista, ja sitten hokasin että osittain se johtuu lämpimästä talvesta, ja osittain se johtuu siitä että tosi voimakkaasti siirrytään pois fossiilisista polttoaineista ja se biopolttoaine mitä toisessa päävoimalassa poltetaan lasketaan päästöttömäksi. Tähän liittyy kysymyksiä, esimerkiksi polttoaineen riittävyys, eikä minulla siihen ole vastauksia, mutta näistä pitäisi keskustella paljon enemmän. Jos me Vantaalla ajatellaan, että on ok meidän nollata kasvihuonekaasupäästöjä biovoimalla, niin silloin tulee ainakin aivan toisella tavalla velvollisuudeksi ottaa metsitys ja biodiversiteetin huomiointi toisella lailla tutkaan, ja puolustaa niitä niin omalla alueella kuin laajemminkin.”